Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Waarom beelddenkers soms afhaken (en hoe je ze weer motiveert)

Januari 2025

Beelddenkers zijn creatieve, intuïtieve en vaak briljante denkers, maar in traditionele leer- en werkomgevingen kunnen ze soms afhaken. Dit kan leiden tot frustratie bij zowel de beelddenkers zelf als bij de ouders, leerkrachten en coaches om hen heen. Wat veroorzaakt deze motivatieproblemen? En, belangrijker nog, hoe kun je ze weer in beweging krijgen?

Waarom beelddenkers afhaken?

  1. Gebrek aan aansluiting bij hun leerstijl: Beelddenkers verwerken informatie anders dan de meeste mensen. Ze denken in beelden, niet in woorden, en leren vaak door te zien, doen en ervaren. En door eerst het hele plaatje te zien (TOPdown) en niet eerst in kleine stukjes. Traditionele lessen die vooral gericht zijn op auditieve en lineaire informatieverwerking (Bottum-up) kunnen hen overweldigen of vervelen.
  2. Overprikkeling: Beelddenkers hebben vaak een fantasierijke wereld in hun hoofd die vol zit met creatieve ideeën en gedachten. Wanneer de omgeving hen overspoelt met teveel prikkels of verwachtingen, kunnen ze zich terugtrekken of ze worden onrustig in hun lijf.
  3. Onrealistische verwachtingen: Ze worden vaak beoordeeld op hun prestaties in vakken waar ze minder goed in zijn, zoals rekenen of taal, in plaats van op hun sterke punten. Dit kan hun zelfvertrouwen aantasten en leiden tot een gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’. Ze moeten de toetsen op dezelfde manier maken als de taaldenkers, terwijl als zij de toetsen mondeling kunnen maken of mogen verwerken als werkstuk of knutselproject zij kunnen laten zien dat zij de stof ook weten te verwerken en reproduceren.
  4. Gebrek aan succeservaringen: Als een beelddenker herhaaldelijk mislukt in bijvoorbeeld klokkijken, tafels leren of spelling, kan dat hun motivatie een flinke knauw geven. En hierdoor worden ze onzeker.

tips plaatje

Hoe krijg je de motivatie weer terug bij beelddenkers?

Het goede nieuws is dat motivatieproblemen vaak goed op te lossen zijn met de juiste aanpak. Hier zijn enkele praktische tips:

Thuis

  • Stimuleer hun creativiteit: Geef hen ruimte om te experimenteren, bijvoorbeeld door te tekenen, bouwen of verhalen te bedenken. Laat zien dat deze vaardigheden waardevol zijn.
  • Maak leren praktisch: Koppel leerdoelen aan dagelijkse activiteiten, zoals koken om te oefenen met rekenen.
  • Vier kleine successen: Elke stap vooruit, hoe klein ook, verdient waardering.

Op school

  • Differentiatie in de klas: Stem het lesmateriaal af op hun leerstijl door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen, stappenplannen en praktijkgerichte opdrachten.
  • Begrip en geduld: Zorg ervoor dat leerkrachten begrijpen hoe beelddenkers denken en leren, en wees flexibel in de manier waarop opdrachten worden uitgevoerd.
  • Creëer een veilige leeromgeving: Geef ruimte om fouten te maken zonder oordeel. Dit vermindert faalangst.

Bij coaching (1-op-1 begeleiding)

  • Werk met visuele stappenplannen: Beelddenkers hebben baat bij structuur, maar dan wel op een manier die past bij hun denkstijl.
  • Focus op successen: Start met onderwerpen waarin ze zelfvertrouwen hebben, om een positieve spiraal op gang te brengen.
  • Geef ze controle: Laat hen meedenken over doelen en de manier waarop ze die willen bereiken.

Tot slot

Het is belangrijk om te beseffen dat motivatieproblemen bij beelddenkers vaak geen onwil zijn, maar voortkomen uit onbegrip en frustratie. Door hun unieke leerstijl te erkennen en ondersteunen, kun je een wereld van verschil maken en de motivatie terugkrijgen.

Heb je ervaring met het motiveren van beelddenkers of loop je tegen uitdagingen aan? Laat een reactie achter onder dit artikel!

insta logo insta logo insta logo insta logo insta logo

Reageer je met ’tips’ op mijn Instagram-reel, dan stuur ik je een uitgebreide lijst met praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Klik hier.

Wil je meer leren over hoe je beelddenkers kunt begeleiden? Bekijk mijn aanbod van trainingen en educatieve werkbladen op mijn website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *