Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Spelling en taal spelletjes

December 2020

Niets is zo lastig als de Nederlandse taal. Wat een regels en wat een uitzonderingen op de regels…En laat dat nu net iets zijn wat bij beelddenkers niet werkt… die regels… Maar we kunnen het wel makkelijker en vooral leuker maken voor zowel taal- als beelddenkers. Met spelletjes en bewegen natuurlijk!

Woordsoorten

Zinsontleden en woordbenoemen zijn voor beelddenkers niet duidelijk. Wat hoort bij wat en wat wordt er allemaal mee bedoeld? Door een overzicht te geven en deze te bespreken zal de beelddenker overzicht krijgen. In mijn training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’ staan deze sessies dus uiteraard in het werkboek. Het is belangrijk om de woordsoorten te kennen, omdat je dan de zin kunt veranderen/aanpassen, maar je kunt ook beter een andere taal leren. Lees meer over overzicht en het nut van het leren hiervan in mijn artikel ‘ontleden voor beelddenkers’.

Bewegen is altijd een onderdeel van mijn begeleiding. Als je mij al een tijdje volgt, via de nieuwsbrief of op social media, dan weet je dit ondertussen wel. Ik bedenk dan ook vaak zelf vormen om het bewegen met het leren te kunnen combineren. Zo ook voor de woordsoorten, een vrij saai onderwerp vond ik zelf altijd.

Wil je ook bewegen tijdens het oefenen met de woordsoorten? Download dan nu het woordsoorten-beweeg-spel. Niet een heel spannende titel, maar wel duidelijk! 😉
Ik zou het leuk vinden als je me laat weten hoe jij, maar vooral de kinderen, het spel hebben ervaren. Je kunt een reactie hieronder plaatsen.

Ben je een professional, begeleid je kinderen en wil je hier nu meer over weten? Kijk dan eens naar mijn online trainers programma ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’.

Werkwoordspelling

Ja, nog zoiets… werkwoordspelling. Er zijn heel veel schema’s in omloop. Niet ieder schema werkt voor elk kind. Je zult dus op zoek moeten naar een schema wat past bij elke leerling individueel. Taaldenkers vinden het werken met pijltjes fijn. Beelddenkers willen liever een zo’n simpel mogelijk overzicht, zonder het volgen van allerlei pijltjes met ja/nee.

Wanneer je een goed schema hebt gevonden, kun je een leuk spel gaan doen met alle kinderen. Het werkwoord-dobbelspel kun je hier downloaden.

Spelling

Ook voor spelling kun je veel leuke spellen vinden op internet, veel daarvan zijn op categorieën gebaseerd. Maar je kunt natuurlijk ook de kinderen zelf de woorden van de klas laten invullen bij een bepaald werkblad. Bijvoorbeeld een spelling-bingo-kaart maken, met het invullen oefenen ze gelijk de woorden en gaan ze daarna het spel spelen.

Een spellingwoordzoeker maken met de categorie van de klas kan natuurlijk ook. Is het hok te groot voor het aantal woorden, dan kun je een aantal rijen/kolommen laten inkleuren.

Of wat denk je van een happertje van de moeilijkste spellingwoorden? Ik heb een voorbeeld gemaakt met de lange en korte klanken, maar er is ook een leeg happertje om zelf woorden in te zetten.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe downloads en artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang ook gelijk de ‘Oefenbingo voor beelddenkers’. Kun je nog meer bewegen met je kind/leerling.


Ik zou het leuk vinden als je me laat weten hoe jij en je kind(eren), één van deze spellen hebben ervaren. Je kunt een reactie hieronder plaatsen.

Veel plezier!

groetjes Marije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *