Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Opzoekschrift

oktober 2019

Een opzoekschrift is een schrift of map waar alle schema’s en stappenplannen instaan die je nodig hebt als beelddenker. Het zijn de schema’s en stappenplannen die ook in je werkboek staan, maar vaak genoeg is het schema iets aangepast aan je eigen wensen/kleuren of maak je er zelf schema’s bij. Als alles bij elkaar staat kun je het makkelijk pakken met oefenen en het maken van je (huis)werk.


Indelen

Het is handig om het schrift in te delen in de vakken spelling, lezen, rekenen en overig. Rekenen zal het grootste deel in beslag nemen.

Ik deel dit vaak samen met het kind in, de kinderen mogen er zeker ook zelf hun eigen draai aan geven, maar beelddenkers zijn van nature niet zo goed in organiseren en laat dat nu net wel belangrijk zijn om het in hun hoofd wat rustiger te krijgen!


Vullen

De eerste bladzijden zullen gevuld worden met schema’s en stappenplannen vanuit de eerste sessies van de beelddenktraining.
Het stappenplan om woorden op te slaan (spelling) zal op de eerste bladzijde staan. Dit stappenplan zal dagelijks gebruikt worden met behulp van een volwassene of een maatje. Meestal volgen de kinderen ook de sessie automatiseren t/m 20 en dan zal het schema met ‘de lastige-sommen-driehoek’ ook in het opzoekschrift komen te staan.

Vaak genoeg komen er dingen voorbij tijdens de training met een strategie die het kind niet goed beheerst of bepaalde kennis nog niet heeft of maar niet wil blijven hangen (zoals de dagen van de week of hoeveel dagen heeft een jaar). Door het dan te visualiseren en het in het opzoekschrift te schrijven, zal het door het schrijven alleen al beter in het hoofd blijven. En door het op te zoeken en te zien zal het uiteindelijk een plek krijgen in het hoofd en heeft het kind dat stukje op den duur niet meer nodig.

Zo kun je ook de tafels, het honderdveld, de leerstrategieën en rijtjes woorden of jaartallen erin zetten.


Denk je dat het opzoekschrift goed is voor je kind en wil je hier graag hulp bij?
In een kennismakingsgesprek kunnen we bespreken wat je kind nodig heeft, zullen we de mogelijkheden bespreken en kun je besluiten of je wilt doorgaan. Deze kennismaking is kosteloos en vrijblijvend.

JA, IK WIL GRAAG KENNISMAKEN!


Altijd als eerste mijn artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang ook mijn ebook ‘Beweegbingo voor beelddenkers’.

Beweegbingo voor beelddenkers downloaden!


Is jouw kind goed in organiseren? Of zou het opzoekschrift een goed idee zijn?
Laat het me weten in een reactie hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *