Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

OPRUIMEN, wat is dat?

februari 2019

Voor veel beelddenkers is opruimen lastig, maar juist heel nodig en nuttig! Door rommel om je heen kun je onrustig in je hoofd worden. Een opgeruimde ruimte geeft rust, in een opgeruimde werkomgeving kun je beter werken. Maar plannen en organisatie zijn niet de sterkste punten van een beelddenker (en andere kinderen…), dit stukje bevindt zich in het linker gedeelte van je hersenen. Maar gelukkig zijn beelddenkers heel goed in het verbeelden van dingen, dus…hier een aantal tips

Tip 1

Zorg er eerst voor dat er overzicht is en dat alle spullen een plek hebben. Wil je gemotiveerd worden? Kijk dan eens naar het programma ‘Tidying up’ met Marie Kondo op Netflix. Zo heb ik ondertussen bijna al mijn kasten opgeruimd en ingedeeld afgelopen kerstvakantie! Als je op de foto’s klikt, kun je ze groter zien.

Spelletjeskast

In de spelletjeskast staan de spellen nu op de zijkant, zo kun je ze makkelijk pakken en terugzetten en je kunt alle spellen zien. De kleinste spelletjes staan in een bakje.

Knutselkast

De knutselkast is nu voorzien van bakken met deksels. Op alle dozen heb ik een etiket geplakt met wat erin zit. Zo hoop ik dat mijn dochters het ook weer in de goede doos terugdoen als ze er mee hebben geknutseld.

Speelgoedkast

De kast van mijn jongste heeft nu een bak per speelgoed en haar boeken wilde ze op kleur zetten. Ook hier heeft ze hulp bij nodig, want ze heeft er geen moeite mee als alle schleich-paarden op de grond in haar kamer staan voor een paar weken. Maar ja, af en toe zal je toch even moeten stofzuigen, zeker als ze ook een stal heeft gemaakt met echt stro… :-).

Tip 2

Help je kind in kleine stapjes. ‘Eerst ga je je boeken opruimen‘ en jij als ouder ruimt de rest op, volgende keer laat je je kind 2 dingen opruimen.

Tip 3

Maak een foto van de kamer hoe hij er opgeruimd uitziet, maak gebruik van die verbeelding! En zet bijvoorbeeld de boeken van klein naar groot of op kleur!

Tip 4

Zorg voor wekelijks een opruim-uurtje, plan deze vast in, zodat het een routine wordt.

Tip 5

Gooi regelmatig dingen weg of nog beter, breng het naar een goed doel of naar een (jonger) kind in de familie/buurt.

Tip 6

Ik had het al bij tip 1 verteld, maar wel belangrijk. Schrijf of teken op laatjes/dozen/vakjes wat erin hoort.

Tip 7

Maak dit plan samen, in welke bak gaat welk speelgoed en hoe zet je de boeken neer? Door mijn dochter zelf te laten kiezen hoe ze haar boeken wilde neerzetten en te laten schrijven op haar bakken, is het meer van haarzelf en zal ze ook gemotiveerd blijven om het zo netjes te houden.

Tip 8

Maak een lijstje met de stappen die nodig zijn om de kamer op te ruimen. Eerst boeken, daarna verkleedkist, daarna lego enz… dit kun je lamineren of in een insteekhoesje doen, zodat het kan worden afgekruist.

Dan laat je je kind een liedje aanzetten en met elk vakje zet je dat liedje opnieuw aan. Steeds hetzelfde liedje, anders weet je kind niet meer of hij binnen de tijd van het liedje klaar is of niet. Wanneer het goed gaat, kan je kind proberen om alles in 1 keer op te ruimen, binnen de tijd van het liedje.

Veel plezier met opruimen!

Hopelijk is het nu leuker om op te ruimen, maar vooral makkelijker om het opgeruimd te houden.


Altijd als eerste mijn artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn gratis ebook ‘Oefenbingo’. Met de oefenbingo oefen je het automatiseren van de sommen, tafels, alfabet en spelling op een leuke manier! Reken maar dat oefenen dat leuk is!

JA, ik wil de nieuwsbrief en het ebook ontvangen!


Kan jouw kind goed opruimen?
Heb jij nog leuke tips die helpen? Hoe zien jouw kasten eruit? Laat het me weten/zien in een reactie hieronder. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *