Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de Beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Oefenen kan leuker dan alleen maar op papier

september 2019

Het is makkelijk om werkbladen te zoeken op internet om te kunnen oefenen. Zeker als je niet wil dat je kind steeds achter de computer zit, want ook daar is genoeg te vinden om te kunnen oefenen met de tafels, sommen of spelling. Maar die werkbladen zijn vooral veel invuloefeningen of rijtjes sommen. Maar dan kan leuker!

Bewegen

Ga bewegen! Mijn allereerste artikel ging over bewegend leren. In dit artikel beschrijf ik vooral waarom het zo belangrijk is om te bewegen tijdens het leren. En ook heb ik 2 bewegingsoefeningen beschreven die je kan inzetten bij spellen, tafels of sommen samen-10 bijvoorbeeld.

Doordat de kinderen bewegen, gaan ze zich automatisch meer concentreren op de beweging. Daardoor hebben ze minder ruimte  in hun hoofd voor afleiding en concentreren zich op de som of het woord die ze moeten spellen. De beweging moet wel eerst geautomatiseerd zijn. Als kinderen nog niet goed kunnen stuiteren bijvoorbeeld, dan lukt het oefenen met spellen ook niet.

Veel kinderen hebben tegenwoordig een trampoline in de tuin, die kun je natuurlijk ook goed inzetten. Ze kunnen de sommen of woorden spellen op het ritme van de sprongen. Met mooi weer ga ik ook vaak naar buiten en mogen de kinderen met krijt de woorden schrijven of we maken een grote klok, de wijzers maak ik dan van een grote en een kleine paraplu!
Pak ook vooral een bal en ga overgooien of laat de kinderen stuiteren.

Inspiratie nodig? En zorgen dat je kind gemotiveerd is om thuis (of in de klas of in je eigen praktijk) te gaan oefenen?

Download dan nu de OefenBINGO

Andere oefeningen

Maar er zijn meer manieren op op een leuke manier te oefenen. Spelletjes spelen! Hieronder vertel ik per vakgebied welke spelletjes je kan inzetten.

Spelling

Beelddenkers en kinderen met dyslexie hebben meer tijd nodig om de woorden op te slaan in beelden. Om dit leuk te houden is het goed om diverse werkvormen af te wisselen.

Ik heb een aantal lege formats gemaakt, om zo specifiek die woorden of die ene tafel te kunnen oefenen die nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld je spelling oefenen met deze bingo of met een woordzoeker. Kijk op mijn pinterestbord ‘spelletjes spelling’ hoe je nog meer kunt oefenen met spelling.

Happertjes zijn ook leuk om te maken. Je kunt er zelf een maken met datgene wat je wilt oefenen; een tafel, spellingwoorden, vragen over je toets, zinsontleden. Ik heb hier een happertje om de lange en de korte klanken te kunnen oefenen. Deze regels ‘korte klank of lange klank’ blijft een lastige voor alle kinderen. Wist je dat je het beste maar 1 regel kunt aanleren aan de kinderen, vooral bij beelddenkers. Dus LANGE KLANK = 1, dan weten ze automatisch wat je bij de korte klank moet doen. 
Denk maar aan rechts/links. Als je op beide handen een letter zet en die letter vervaagd weer, dan weet het kind niet meer op welke hand ook alweer welke letter stond. Zet je alleen op de rechterhand de letter R, dan weet het vaak nog wel welke letter op welke hand stond. Zo werk je dus ook met deze 2 lastige spellingsregels!

Tafels

Stampen, stampen en nog eens stampen! Ja zeker waar, maar dat stampen gaat soms sneller als je de tafel op een aantal verschillende manieren gaat oefenen.

Zo kun je bijvoorbeeld het spel ‘Ik heb…wie heeft…?‘ zelf maken of deze tafelbingo doen! Op mijn pinterestbord ‘spelletjes tafels’ vind je meer leuke spelletjes om de tafels te oefenen.

Je kunt ook mijn ebook ‘tafelspelletjes’ downloaden met spelletjes om met het hele gezin te oefenen met de tafels!

Lezen

De een vindt lezen heerlijk, voor de ander is het een ding dat moet. Want ja… lezen is zo belangrijk! Zo gaat je tempo omhoog en dat is wel handig als je op de middelbare school meer moet lezen/leren, maar ook later bij veel banen is het fijn om snel te kunnen lezen. Je leert ook veel woorden, voor je woordenschat handig, maar ook voor je spelling. Om lezen wat leuker te maken heb ik een overzicht met leesopdrachten gemaakt en ook een leesbingo kan helpen het lezen te bevorderen! Kijk op mijn pinterestbord ‘spelletjes lezen’ hoe je nog meer kunt oefenen met lezen.

Rekenen

Automatiseren t/m 20 is erg belangrijk. Het zijn simpele sommen die goed zijn om te weten. Als je grotere sommen krijgt is het vaak een kwestie van eenheden bij elkaar tellen, dan de tientallen enz. Als je al die aparte sommetjes ook nog moet uitrekenen, wordt het te druk in je hoofd en wordt je sneller moe, dan kun je je minder concentreren en ga je fouten maken. Zonde!

Om sommen t/m 12 te kunnen oefenen kun je bijvoorbeeld kamertje verhuur spelen. Of kijk eens op mijn pinterestbord ‘spelletjes t/m 20’ voor nog meer leuke ideeën.

In mijn artikel ‘het honderdveld’ beschrijf ik verschillende oefeningen en spelletjes die je kunt inzetten om te oefenen met sommen t/m 20.

Heb je het idee dat er bij je kind meer inzit, dan eruit komt? En dat jij en je kind wel wat hulp kunnen gebruiken? Maak dan nu een afspraak voor een kennismaking. Dit is kosteloos en vrijblijvend, want ik vind het belangrijk dat jullie een goed gevoel hebben bij de begeleiding die ik kan bieden.

Ja, ik wil graag een afspraak maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.