september 2019 (update februari 2025)
Het is makkelijk om werkbladen te zoeken op internet om te kunnen oefenen. Zeker als je niet wil dat je kind steeds achter de computer zit, want ook daar is genoeg te vinden om te kunnen oefenen met de tafels, sommen of spelling. Maar die werkbladen zijn vooral veel invuloefeningen of rijtjes sommen. Maar dan kan leuker!
Bewegen
Ga bewegen! Mijn allereerste artikel ging over bewegend leren. In dit artikel beschrijf ik vooral waarom het zo belangrijk is om te bewegen tijdens het leren. En ook heb ik 2 bewegingsoefeningen beschreven die je kan inzetten bij spellen, tafels of sommen samen-10 bijvoorbeeld.
Doordat de kinderen bewegen, gaan ze zich automatisch meer concentreren op de beweging. Daardoor hebben ze minder ruimte in hun hoofd voor afleiding en concentreren zich op de som of het woord die ze moeten spellen. De beweging moet wel eerst geautomatiseerd zijn. Als kinderen nog niet goed kunnen stuiteren bijvoorbeeld, dan lukt het oefenen met spellen ook niet.
Veel kinderen hebben tegenwoordig een trampoline in de tuin, die kun je natuurlijk ook goed inzetten. Ze kunnen de sommen of woorden spellen op het ritme van de sprongen. Met mooi weer ga ik ook vaak naar buiten en mogen de kinderen met krijt de woorden schrijven of we maken een grote klok, de wijzers maak ik dan van een grote en een kleine paraplu!
Pak ook vooral een bal en ga overgooien of laat de kinderen stuiteren.
Inspiratie nodig? En zorgen dat je kind gemotiveerd is om thuis (of in de klas of in je eigen praktijk) te gaan oefenen?
Andere oefeningen
Maar er zijn meer manieren om op een leuke manier te oefenen. Spelletjes spelen! Hieronder vertel ik per vakgebied welke spelletjes je kunt inzetten.
Spelling
Beelddenkers en kinderen met dyslexie hebben meer tijd nodig om de woorden op te slaan in beelden. Om dit leuk te houden is het goed om diverse werkvormen af te wisselen.
Ik heb een aantal lege formats gemaakt, om zo specifiek die woorden of die ene tafel te kunnen oefenen die nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld je spelling oefenen met deze spelling bingo of met een woordzoeker. Kijk op mijn pinterestbord ‘spelletjes spelling’ hoe je nog meer kunt oefenen met spelling.
Happertjes zijn ook leuk om te maken. Je kunt er zelf een maken met datgene wat je wilt oefenen; een tafel, spellingwoorden, vragen over je toets, zinsontleden. Ik heb hier een happertje om de lange en de korte klanken te kunnen oefenen.
Deze regels ‘korte klank of lange klank’ blijft een lastige voor alle kinderen. Voor beelddenkers is het erg verwarrend om regels te leren. Ze kennen vaak het zinnetje dat bij de regel hoort, maar ze kunnen het niet toepassen. Daarom leer ik beelddenkers om woorden in het hoofd op te slaan. Benieuwd of dit voor jou kind kan werken? Tijdens een kennismakingsgesprek onderzoek ik of je kind een beelddenker is of niet en gaan we ook oefenen om een woord in het hoofd te zetten. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Je kunt nu een gesprek aanvragen via het formulier.
Tafels
Stampen, stampen en nog eens stampen! Ja zeker waar, maar dat stampen gaat soms sneller als je de tafel op een aantal verschillende manieren gaat oefenen.
Zo kun je bijvoorbeeld de tafel van 6 oefenen met ‘steen, papier, schaar’ of de tafels 6 t/m 9 met de wasknijperkaarten. Je kunt ook deze tafelbingo doen! Of ga tafeljoggen! Op mijn pinterestbord ‘spelletjes tafels’ vind je meer leuke spelletjes om de tafels te oefenen.
Bekijk alle downloads om tafels te oefenen in de webshop.
Lezen
De één vindt lezen heerlijk, voor de ander is het een ding dat moet. Maar ja… lezen is zo belangrijk! Zo gaat je tempo omhoog en dat is wel handig als je op de middelbare school meer moet lezen/leren, maar ook later bij veel banen is het fijn om snel te kunnen lezen. Je leert ook veel woorden, wat voor je woordenschat handig is, maar ook voor je spelling (hoe meer je ziet, hoe meer woorden je ook in je hoofd kunt opslaan). Om lezen wat leuker te maken heb ik een overzicht met leesopdrachten gemaakt en ook een leesbingo kan helpen het lezen te bevorderen! Je kunt ook het spel ‘dobble winterwoorden’ inzetten in groep 7/8. Kijk op mijn pinterestbord ‘spelletjes lezen’ hoe je nog meer kunt oefenen met lezen.
Sommen t/m 20 automatiseren
Automatiseren t/m 20 is erg belangrijk. Het zijn simpele sommen die goed zijn om te weten. Als je grotere sommen krijgt is het vaak een kwestie van eenheden bij elkaar tellen, dan de tientallen enz. Als je al die aparte sommetjes ook nog moet uitrekenen, wordt het te druk in je hoofd en word je sneller moe, dan kun je je minder concentreren en ga je fouten maken. Zonde!
Om sommen t/m 20 te kunnen oefenen kun je bijvoorbeeld triominos sommen spelen. Heeft je kind nog moeite met de samen-10-sommen? Dan kun je de sommenzoeker downloaden. Of kijk eens op mijn pinterestbord ‘spelletjes t/m 20’ voor nog meer leuke ideeën.
In mijn artikel ‘het honderdveld’ beschrijf ik verschillende oefeningen en spelletjes die je kunt inzetten om te oefenen met sommen t/m 20.
Overzicht
Kijk voor een overzicht van alle downloads in de webshop. Je kunt de categorie aanvinken als je iets specifieks zoekt.
Hulp nodig bij het leren?
Heb je het idee dat er bij je kind meer inzit, dan eruit komt? En dat jij en je kind wel wat hulp kunnen gebruiken? Maak dan nu een afspraak voor een kennismaking. Dit is kosteloos en vrijblijvend, want ik vind het belangrijk dat jullie een goed gevoel hebben bij de begeleiding die ik kan bieden.
Tijdens het kennismakingsgesprek onderzoek ik of je kind een beelddenker is of niet. Voor meer info over het kennismakingsgesprek en de training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’ verwijs ik graag naar de volgende pagina: https://tureluurs-educatie.nl/kinderen-beelddenken/
of