April 2020 (update: juni 2022)
Kun je leren van de gezelschapsspelletjes in je kast? Jazeker! Je moet alleen even weten hoe of wat. Het is handig als je weet wat je executieve functies zijn. Lees daarom eerst mijn artikel ‘Executieve functies, de regelfuncties van je hersenen!’.
Sinds ik kinderen coach is mijn spelletjeskast aanzienlijk gegroeid! Ik koop vaak de reisversies, makkelijk mee te nemen als ik naar de kinderen toe moet en dan puilt mijn kast niet zo uit! Ik gebruik dus vaak spelletjes tijdens mijn trainingen.
Hieronder 4 spelletjes om je op weg te helpen. Misschien een leuke aanvulling op het thuisonderwijs tijdens deze Corona-crisis.
Dobble
Een spel wat eigenlijk altijd in mijn tas zit. Een spel dat je in 5 minuten kunt spelen, zonder veel uitleg (en neemt weinig ruimte in 😊).
Korte speluitleg: Je hebt verschillende varianten, maar ik zal de variant die ik het meest gebruik uitleggen. Iedereen heeft een kaart open voor zich liggen en in het midden ligt de stapel open. Op iedere kaart komt één plaatje overeen. Wie het eerst de overeenkomst ziet met zijn/haar kaart en zowel zijn hand op de kaart legt en het plaatje benoemd, krijgt de kaart. Wie de meeste kaarten heeft is de winnaar.
Kijk eens hoe kinderen reageren als ze te laat zijn. Kunnen ze hun emotie onder controle houden, zijn ze flexibel en gaan ze snel door naar de volgende kaart? Blijven ze geconcentreerd tot het einde?
SMARTGAMES
Je heb veel verschillende smartgames. Je begint makkelijk en kan het zo moeilijk maken als je wilt door de opdrachten in de bijgevoegde boekjes. Dit spel kunnen ze alleen doen. In het boekje staat hoe je een aantal blokjes moet neerleggen, de rest moet je er zelf in proberen te krijgen. Hoe moeilijker hoe minder blokjes je ‘krijgt’.
Je emotieregulatie wordt hierbij goed op de proef gesteld! Zetten ze door of haken ze af? Onthouden ze wat ze al hebben geprobeerd?
KWARTET
Je kunt het met z’n 2-en spelen, maar met meerdere spelers train je meer je werkgeheugen, je moet dan meer onthouden. Wie heeft wat gevraagd, wachten tot je aan de beurt bent, maar ondertussen ook de rest nog aanhoren en onthouden.
Wie heeft wat gevraagd en gekregen? Houden ze het vol tot het einde van het spel, ook al lijkt het alsof ze niet meer kunnen winnen? Wat kunnen ze de volgende keer anders/beter doen?
Pak die zak!
Met dit spel oefen je sommen t/m 12, je moet snel kunnen rekenen en reageren, je moet onthouden wat er al ligt.
Korte speluitleg: In het midden staat een zak en je kiest een cijfer van 6 t/m 12. In het voorbeeld is dat 9. Iedereen heeft een even grote stapel kaarten en je moet één voor één een kaart omdraaien en in de goede rij aanleggen. Zodra in een rij precies het gezochte aantal zakken ligt, moeten de spelers zo snel mogelijk de zak grijpen!
Wie is snel en kan dus goed automatiseren? Houden ze het vol tot het einde? Zijn ze flexibel en kunnen ze snel schakelen als er een nieuw setje gestart wordt?
Meer weten?
Wil je meer leren over je executieve functies en hoe je de spelletjes uit je eigen kast kunt inzetten? Tijdens de online training ‘Je brein als computer’ leer je o.a. welke spelletjes je voor welke executieve functies je kunt inzetten.
Welk spelletje is bij jullie thuis favoriet? Weet je welke executieve functie je ermee oefent? Laat het me weten in de reactie.