Oktober 2021
Doorzetten, iets afmaken tot het af is, is soms (of vaak!) echt heel lastig. Zeker als iets je niet gemakkelijk afgaat of als je iets niet leuk vindt. Dit geldt voor kinderen én volwassenen. De ladder van succes kan hierbij helpen. Je kunt je taak zien als het maken van een ladder. De basis is belangrijk en je moet de traptreden niet te ver van elkaar af maken, anders kun je de stap niet maken.
De basis
Als je een huis gaat bouwen, dan maak je eerst een stevige ondergrond. Als dat niet stevig is, dan kun je de muren er niet recht en goed opzetten en dan zal het nooit een stevig huis worden en stort het in. Elk onderdeel van het huis is belangrijk. Zo is het ook met het maken van schoolwerk.
Als je niet alle oefeningen doet, mis je stappen en snap je het niet zo goed meer, want de rest van de oefeningen hebben weer te maken met wat je een vorige keer hebt geleerd. De oefeningen bouwen zich op, net als bij het bouwen van een huis. Je zult moeten doorzetten, ook als het moeilijk is of niet leuk.
Leren is als het maken van een ladder
Zie het leren als het maken van een ladder. De ladder van succes. Wanneer de treden te hoog zitten, kun je de stap niet maken. Met kleine stapjes kom je ook boven!
Veel kinderen zien die kleine stapjes die ze maken niet. Wij volwassenen trouwens ook niet altijd! Maar elk stapje is een stapje dichterbij je doel. Kijk eens goed mee met je kind. Is je kind gefrustreerd omdat iets niet lukt? Of kan hij niet tegen zijn verlies? Laat zien dat hij een aantal weken geleden nog niet eens wist hoe het spelletje werkte, dát heeft hij al geleerd. Hoe meer hij oefent, hoe beter het zal lukken. Laat hem zien wat al wel beter gaat in het spel.
NB. Het moet dan wel gaan om een spelletje zonder dobbelstenen, want dobbelen is het een kwestie van geluk en daar kun je niet beter in worden.
Hoe kun je je kind helpen?
Wanneer je kind gefrustreerd raakt of je merkt dat hij gefrustreerd gáát raken, kun je je kind helpen met een aantal vragen.
- Wilde je halverwege stoppen? Hoe kwam dat?
- Op welk punt twijfelde je? Op welk punt heb je dan hulp nodig?
- Wat heb je nodig om verder te komen?
- Welke gedachten kunnen je helpen om door te zetten, om het af te maken?
Zo help je je kind zelf na te denken en met oplossingen te komen. Is die oplossing ‘hulp vragen’ dan is dat ook goed. Sommige kinderen vragen bijna geen hulp. Vraagt je kind te vaak of te snel om hulp, dan kun je doorvragen. Ga dus niet te snel dingen overnemen of oplossingen aandragen. Door vragen te stellen kan je kind zelf nadenken over oplossingen en hier heeft hij uiteindelijk veel meer aan dan wanneer jij het gaat oplossen. Lees ook het artikel ‘die diepe leerkuil’.
Executieve functies
Doorzetten (doelgericht doorzettingsvermogen) is een van de 11 executieve functies. Je executieve functies zijn de regelfuncties van je hersenen, die nodig zijn om ons gedrag te sturen, om zo het beste te kunnen handelen. Net zo belangrijk om te oefenen als het rekenen, taal en spelling. Lees meer over je executieve functies in dit artikel ‘Executieve functies, de regelfuncties van je hersenen!’
Spelletjes spelen
Spelletjes spelen is een heel goed middel om in te zetten bij het oefenen van je executieve functies. Lees meer over het leren van gezelschapsspellen in dit artikel. Spellen die vooral het doorzettingsvermogen testen zijn bijvoorbeeld: Set, Cortex, Pak die zak, diverse Smartgames, Twister, Monopoly, Levensweg. Sommige spellen vanwege de moeilijkheidsgraad, andere vanwege de duur van het spel.
Meer weten?
Zou je als ouder meer handvatten willen om hiermee met je kind aan de slag te gaan? In de training ‘Je brein als computer’ leren kinderen o.a. hoe ze beter kunnen gaan doorzetten. Deze training is geschreven voor kinderen en is bedoeld om als ouder samen met je kind te volgen. Je kunt kiezen voor een paar sessies met een trainer om op te starten tot een volledige begeleiding om meer aan de hand genomen te worden. Belangrijk aan deze training is dat jij als ouder leert om je kind te blijven begeleiden om steeds beter te worden in de executieve functies. Mieke heeft het mooi verwoord.
Als ouder is het wel fijn als jij de momenten ook herkent en je kind er op kan attenderen. Op deze manier zal er zeker weten verandering optreden en kun je er dus voor zorgen dat je kind de cursus ook echt gaat toepassen.
De ladder van succes is een onderdeel van de leerkuil. De leerkuil is een onderdeel van de training ‘Je brein als computer’.
Wil je meer weten over een training om je executieve functies te trainen, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
Kan jouw kind doorzetten als iets niet leuk is of moeilijk? Wat doe jij om je kind hierbij te helpen? Laat het me weten in de reactie.