Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de Beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Laat je kind groeien

maart 2019

Vreselijk, je kind laat zichzelf niet horen of zien in de klas, durft niet alleen naar de winkel, vind zichzelf maar dom, stom of lelijk. Dit wil je niet voor je kind, je wilt dat je kind zichzelf laat zien en trots op zichzelf kan zijn. Jij geeft je kind altijd complimenten, maar toch komt het niet aan.


Wat nu?

Ik kom het helaas vaak tegen tijdens mijn begeleiding met kinderen. Zo had ik eens een kind van 5,5 jaar die vond dat hij niets goed kon doen, zo zei hij dat echt! Ik heb toen een spiegel gezocht en zei tegen die jongen dat hij in de spiegel moest kijken en tegen zichzelf moest zeggen ‘Ik ben trots op mezelf!’. Natuurlijk was dit heel eng, zeker omdat ik erbij zat te kijken. Maar… hij heeft het gedaan en niet 1 keer, maar voordat ik wegging pakte hij de spiegel er weer bij en zei het nog een keer, uit zichzelf! En dit heb ik nog eens gedaan met een meisje uit groep 8, maar tegen haar zei ik dat ze het thuis moest doen als ze alleen is. Ik voelde aan dat ze het niet met mij erbij zou gaan doen. Geen idee of ze het heeft gedaan, maar stiekem hoop ik het wel.


Complimenten geven

Je kunt verschillende complimentjes geven. Carol Dweck legt uit waarom we kinderen beter kunnen complimenteren met hun inspanning ‘Je hebt goed je best gedaan!‘ dan om hun intelligentie ‘Wat is dat goed gelukt, je bent vast heel slim!’

Op de website van het platform mindset kun je de complimentenposter downloaden die een indruk geven welke complimenten wel of niet bijdragen aan groei.


Curling ouders

In een eerder artikel heb ik geschreven over curling ouders, over ouders die het pad schoonvegen voor hun kinderen. Uiteraard met de goede bedoelingen! Ik vind de term curling ouders ook erg negatief klinken, we doen het omdat we van onze kinderen houden. Ook ik betrap mezelf erop.
Maar kinderen leren hierdoor niet omgaan met teleurstellingen. Wanneer kinderen niet leren omgaan  met teleurstellingen, zal hun zelfvertrouwen niet groot zijn en zeker niet groeien.

Ik heb het in dit artikel over het vertellen van je eigen angsten en fouten aan je kinderen. Kinderen horen dit vaak niet van hun ouders of andere volwassenen om hen heen. Maar daardoor lijkt het alsof dat het voorbeeld is, als je ouder wordt/bent maak je geen fouten en ben je nooit bang. Dus vertel over je eigen fouten en angsten!! Dit hoef je niet in een heel serieus gesprek 1-op-1 tegen het kind te vertellen. Maar maak het een onderdeel van het gesprek aan tafel of vertel tegen je partner over je eigen mislukking op je werk, op een moment dat je kinderen dit kunnen horen. En vertel dan ook vooral hoe je dat hebt opgelost of hoe je je daarover heen hebt gezet.

Leuk om aan tafel een vraag centraal te stellen. Bijvoorbeeld ‘Vertel eens over je grootste fout van deze week’ of ‘wat zou jij graag nog eens willen doen, maar durf je niet zo goed’. De groeikaartjes van het talentenlab kun je hierbij goed inzetten!


Verantwoordelijkheid geven

In ditzelfde artikel schrijf ik over verantwoordelijkheid geven. Wanneer kinderen meer verantwoordelijkheid krijgen zal hun zelfvertrouwen groeien! Want als je moeder je vertrouwt om het eten in de winkel te kopen of om het eten klaar te maken, dan geeft dat wel een heel goed gevoel. Hoe je dat kan doen beschrijf ik in dit artikel.


Keuzes geven

Het is ook goed om kinderen te leren (eigen) keuzes te laten maken. Hierdoor groeit ook hun zelfvertrouwen. Jij als ouder geeft ze vertrouwen dat ze hun eigen keuzes kunnen maken. In mijn artikel ‘keuzes geven’ kun je hier meer over lezen.


Talenten

Ik werk veel met de talentenkaartjes van smoely tijdens mijn begeleiding. Ik leg dan alle kaarten op tafel en vraag om 2 of 3 kaartjes te kiezen. Ze beginnen vaak aarzelend, maar pakken meestal meer dan 3 kaartjes! Je ziet de kinderen voor je ogen letterlijk groeien. Hun schouders gaan naar achteren, hun hoofd gaat omhoog en hun mondhoeken gaan ook omhoog! Zo leuk om te zien.

Ik vraag dan wanneer ze dat talent laten zien. Veel kinderen beginnen dan met ‘ja, dit talent laat ik niet altijd zien, hoor!’ Maar daar gaat het juist over.

Een talent is iets waar je blij van wordt, waar je bijvoorbeeld de hele week al naar uitkijkt en waarbij je de tijd vergeet!

En als je dan bijvoorbeeld bij het talent ‘zelfstandig’ komt, een talent dat ze laten zien bij hun sport, dan is het een leuk inkoppertje om te vragen of ze dat talent ook kunnen gaan inzetten op school, aangezien ze het talent wel bezitten?

En wat kun je doen om dat talent, datgene waar ze blij van worden, nog meer aandacht te geven? Meer lessen in de week laten volgen, of samen meer oefenen?


Belemmerende gedachten –> helpende gedachten

Kinderen hebben vaak belemmerende gedachten, bijvoorbeeld “Ik kan het toch niet”. Tijdens mijn training ‘Je brein als computer leer ik o.a. de kinderen deze gedachte (vaste mindset) om te buigen naar helpende gedachten (groei mindset). Een helpende gedachte kun je altijd maken met het woordje NOG, dus “Ik kan het NOG niet”.

de kracht van nog


Leren?

Wanneer het leren niet goed lukt, kan dat ook een deuk in het zelfvertrouwen geven. Waarom lukt het leren niet? Weet je kind wel hoe hij moet leren? Of leert je kind anders, omdat hij een beelddenker is of dyslexie heeft? Krijgt je kind wel werk op zijn eigen niveau?
Ga in gesprek met de leerkracht om achter deze antwoorden te komen. Heeft je kind een duwtje in de goede richting nodig d.m.v. een training? Kijk dan eens onder het kopje aanbod voor kinderen om te kijken of ik  misschien een training geef die aansluit bij je kind. Dan kunnen we een kennismakingsgesprek plannen om te kijken of het klikt. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend.


Samengevat ‘Hoe laat je je kind groeien?’

  • Geef je kind complimenten op het proces
  • Vertel over je eigen angsten en fouten
  • Geef je kind verantwoordelijkheden
  • Geef je kind keuzes
  • Ga samen op zoek naar zijn/haar talenten
  • Maak van belemmerende gedachten, een helpende gedachte
  • Lukt het leren?

Altijd als eerste mijn artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn gratis ebook ‘Oefenbingo’. Hier mee kun je het automatiseren op een leuke manier oefenen.

Ja, ik wil de nieuwsbrief en de oefenbingo ontvangen!


Heb je zelf nog tips hoe je het zelfvertrouwen van kinderen kan vergroten?
Laat het me weten in een reactie hieronder. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.