Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Training ‘Je brein als computer’

‘Je brein als computer’ is een online training voor kinderen om de executieve functies te trainen. Een training gemaakt voor kinderen om met een trainer of ouder te kunnen volgen.

Kinderen die niet snel kunnen starten met hun taak. Die veel afgeleid worden door alles om hen heen of moeite hebben om naar zichzelf te kijken. Kinderen die het lastig vinden om de tijd in de gaten te houden, een planning te maken (of zich eraan te houden) of niet weten hoe ze hun spullen netjes kunnen organiseren.
Daar, waar jouw kind moeite mee heeft, kun je aan werken met de online training.

Wat zijn Executieve functies?

De executieve functies noemen we ook wel de regelfuncties van de hersenen, die nodig zijn om ons gedrag te sturen, om zo het beste te kunnen handelen in de dagelijkse praktijk en in het bijzonder bij het leren op school. Hierbij heeft iedereen zijn eigen combinatie van sterke en zwakkere executieve functies, waarbij de executieve functies invloed hebben op elkaar en met elkaar samenwerken. 

Zonder goede executieve functies kan een leerling zijn intelligentie, ook al is deze van hoog niveau, niet optimaal inzetten. Zo kan de leerling instructie missen, omdat hij of zij nog aan het schakelen is naar het andere vak. Of krijgt de leerling zijn werk niet af, omdat de planning te wensen over laat.

De verschillende executieve functies op een rijtje

 • Inhibitie helpt je je impulsen van binnenuit en prikkels van buitenaf te remmen, waardoor je eerst kunt nadenken, voordat je doet.
 • Het werkgeheugen helpt je om informatie vast te houden en te bewerken bij het uitvoeren van taken. Daarnaast gebruik je het om eerder geleerde kennis, vaardigheden, ervaringen of probleemoplossingsstrategieën toe te passen in een actuele of toekomstige situatie.
 • Planning en organisatie zijn de vaardigheden die je helpen om een plan van aanpak te maken en daadwerkelijk uit te voeren.
 • Taakinitiatie helpt je om op tijd en op een efficiënte manier een taak te beginnen. Ook het zelfstandig bedenken van ideeën, strategieën, antwoorden en oplossingen valt hieronder (initiatief tonen).
 • Emotieregulatie helpt je om op een goede manier met emoties om te gaan, zodat je doelen kunt realiseren, taken kunt voltooien of gedrag kunt controleren en sturen.
 • Flexibiliteit helpt je om soepel om te gaan met veranderingen, te schakelen tussen activiteiten en waar nodig je gedrag en gedachten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.
 • Metacognitie en zelfmonitoring helpen je om een stapje terug te doen in de situatie om het proces te evalueren en er lering uit te trekken voor een volgende keer.
 • Doelgericht doorzettingsvermogen en volgehouden aandacht helpen je om een doel te formuleren, dat te realiseren en daarbij aandacht te blijven schenken, ondanks afleiding, vermoeidheid of verveling.
 • Timemanagement helpt je om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je die kunt indelen en hoe we ons aan tijdslimieten kunnen houden. Het besef dat tijd belangrijk is.

Je brein als computer

De online training is geschreven voor kinderen, zodat je als ouder deze training ook kan gaan starten (minimaal 2 sessies met een trainer) samen met je kind. In de training staat de computer centraal. De verschillende onderdelen van de computer vertaalt de executieve functies voor het kind in begrijpelijke taal. Elke les bevat uitleg, oefeningen, werkbladen en een weekopdracht.

Een aantal werkbladen


Inhoud training

Er is keuze uit 2 tot 8 sessies van ca 60 minuten. Tijdens deze training gaat het kind in de eerste sessie een zelftest invullen. A.d.h.v. die zelftest zullen we 4 executieve functies kiezen om mee aan de slag te gaan. Tijdens de sessies gaan we oefeningen en spelletjes doen, weet je kind a.d.h.v. een metafoor wat de executieve functies zijn en hoe hij of zij beter kan worden hierin.

Deze training is ook mogelijk i.c.m. de training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’ of als basis voor de beelddenktraining. Veel beelddenkers lopen tegen deze executieve functies aan. Wil je weten of je kind (hoogstwaarschijnlijk) een beelddenker is, dan kun je het webinar voor ouders volgen: https://tureluurs-educatie.nl/webinars-voor-ouders/

Tijdens een kennismakingsgesprek met je kind erbij, gaan we de zelftest bespreken, bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn, krijgen jullie een rondleiding in de online omgeving en maken we een plan op maat voor je kind. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Wanneer jullie (ouders en kind) besluiten om de training te starten, dan geldt dit als eerste sessie.

Review

Hieronder lees je hoe Jolanda deze training heeft ervaren. Zij heeft de training gevolgd met 2 sessies. Zij geeft o.a. aan dat de training nog niet lijkt te helpen. Het is ook best lastig om direct concrete veranderingen te zien. Dit gaat langzaam, het is echt een leerproces voor kinderen (en ouders om hierbij te helpen). Bij de beelddenktraining geef je echt concrete handvatten door schema’s en stappenplannen, de executieve vaardigheden is meer een ontwikkelproces. Kinderen moeten ook leren wat handig is door vallen en opstaan. Ondertussen heb je wel van alles gezaaid en dat moet groeien! Het is dus belangrijk om ook na de training te blijven inspelen op situaties die zich voordoen en te bespreken met de tools die jullie hebben geleerd in deze training.

Onze dochter moet veelal geholpen worden bij het huiswerk maken, huiswerkplannen. Ze is een echte beelddenken. De hulpvraag is hoe kunnen we haar het beste helpen/begeleiden zodat het leren wat makkelijker voor haar wordt.

We hebben samen het programma ‘Je brein als computer’ elke week netjes gevolgd. We planden een vaste middag hiervoor in. We hebben nog niet echt het idee dat het haar echt heeft geholpen. Lastig te zeggen. Heeft deels met haar eigen motivatie te maken.

Het programma ziet er erg mooi en volledig uit en van allerlei kanten wordt je brein aangestuurd. Super om te zien en te ervaren. Misschien net iets te kort of verkeerde timing voor onze dochter.

We zouden je zeker wel aanraden. Je neemt de tijd voor ouders en het kind. Bent rustig en hebt allerlei leuke ideetjes en probeert mee te denken.

Jolanda Wolterink, moeder van Jet uit groep 8 

Mieke zegt dit over de training:

Ik heb de cursus “je brein als computer” samen met mijn tiener gevolgd. Het is een cursus die goed is opgebouwd. Het ziet er allemaal keurig en aantrekkelijk uit. Ook is het fijn dat er een kindergedeelte is en een gedeelte van de informatie is voor de ouders/begeleider. Ik vond het een meerwaarde dat er ook informatie voor de ouders was. Je kind doorloopt de cursus maar zal pas gaandeweg dingen uit de cursus gaan herkennen en toepassen. Als ouder is het wel fijn als jij de momenten ook herkent en je kind er op kan attenderen. Op deze manier zal er zeker weten verandering optreden en kun je er dus voor zorgen dat je kind de cursus ook echt gaat toepassen. Ook heel fijn dat je altijd vragen kunt stellen aan Tureluurs. Je wordt altijd heel fijn geholpen.

Mieke Brocaar-Daemen

 

Doel training  Executieve functies verbeteren
Doelgroep Kinderen vanaf groep 5
Locatie In mijn praktijkruimte in Cothen of online via ZOOM
Kosten Pakket met
– 2 sessies €195,-
– 4 sessies €295,-
– 8 sessies €495,-
Combi-pakket met ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’
– 4 + 4 sessies €565,-
– 6 + 6 sessies €725,-

Tijdelijke alleen zelfstandige training mogelijk

(maart tot juli 2024)

Wat houdt de zelfstandige training ‘Je brein als computer’ in:

 • Een introductie via ZOOM met ouder(s) om je op weg te helpen
 • Vooraf stuur ik een invulformulier dat je samen met je kind kunt invullen, zodat we samen een plan van aanpak kunnen maken
 • Een jaar toegang tot de training in de online omgeving
 • Vragen tijdens de training kun je altijd stellen via de mail
 • Kosten: €125,-

NEEM HIER CONTACT OP OM TE STARTEN MET DEZE ZELFSTANDIGE TRAINING