augustus 2018
Ik wil dat je nu die spullen opruimt! We gaan op de fiets naar de winkel. Ik wil dat je je nu gaat aankleden.
Hoe zou jij je zelf voelen als dit tegen je gezegd wordt? Ik zou denken dat ik zelf wel bepaal wanneer ik iets doe. Maar toch zei ik dit toch best vaak tegen mijn kinderen. En wat bereikte ik ermee? Dat ze niet meewerkten en vaak boos werden. Dan was er weer strijd en frustratie en het eindresultaat was een gefrustreerde moeder, een boos kind en we waren meestal niet op tijd.
Dat moet anders!
Dat wil ik anders dacht ik. Maar hoe dan? ‘Keuzes geven‘ las ik in het boek ‘How to talk to kids’.
“Als je een kind een keuze geeft over hoe iets moet gebeuren dan vermindert zijn verzet.“
Dan kun je dus bijvoorbeeld zeggen:
- Zet je eerst je boeken of je auto’s in de kast?
- Wil je zelf fietsen of achterop?
- Ga je nu aankleden of over 15 minuten? (Wel op tijd aangeven deze vraag dus :-))
Wat ik zelf vaak gebruik is dat ik een tijd aangeef. ‘Zorg je ervoor dat je voor … uur aangekleed bent? Ik zou het fijn vinden als je boeken om … uur in de kast staan.‘
Je kunt hier natuurlijk heel erg in sturen. Jij als ouder houdt de regie, maar je geeft je kind een keuze. Wil je dus heel graag dat je kind zelf op de fiets gaat naar de winkel. Dan kun je vragen of ze hard of rustig wil fietsen. En ben je toch te laat met het zeggen dat ze moet aankleden, kun je er een spelletje van maken. ‘Ik denk dat het jou niet lukt om in 10 minuten aan te kleden…‘. Wedden dat jouw kind meteen opspringt!
Oefening voor later
“Keuzes zijn voor kinderen een waardevolle oefening in het nemen van beslissingen.”
Nog een zin uit het boek. Dus behalve dat je minder strijd hebt, leren ze er ook van. Mijn oudste vindt het best lastig om een keuze te maken, want stel dat je de verkeerde keuze maakt!? Daar help ik haar ook bij. Ik geef aan dat je soms een verkeerde keuze maakt, maar dat hoort bij het leven. Het zou makkelijk zijn om alles van te voren te weten, maar helaas. Daarbij geef ik ook aan dat ik zelf ook verkeerde keuzes heb gemaakt in het verleden en nu nog steeds. De ene is wat erger dan de andere, maar meestal loopt het wel los of is er een oplossing voor te verzinnen.
Het boek
‘How 2 talk 2 kids’ is een goed boek om te lezen. Het leest makkelijk door de vele hoofdstukjes en de stipverhaaltjes maken het praktische gedeeltelijk nog duidelijker en direct uitvoerbaar. Een tip: Lees het per hoofdstuk en ga er direct mee aan de slag. Hierdoor richt je je een tijd op één onderdeel en zal het beter lukken om het vol te houden in de praktijk.
Altijd als eerste mijn artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt dan ook de oefenbingo. Hiermee kun je het lezen, rekenen en spelling oefenen. Reken maar dat oefenen dan leuk is!
Ik ben benieuwd naar zinnen waarin jij de keuze geeft aan je kind. Wil je ze delen hieronder?