Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Het honderdveld

september 2018 (update februari 2023)

Veel beelddenkers hebben het honderdveld niet in hun hoofd staan. Waarom is dat belangrijk, hoor ik je denken… Wanneer ze dit namelijk niet kennen zal het getalbegrip er niet (voldoende) zijn en zal het rekenen ook moeizaam gaan. Het honderdveld is daarom onderdeel van de beelddenktraining.


Oefenen tijdens de training

Eerst laat ik de kinderen zien hoe de getallenlijn er t/m 100 uitziet en dat dat wat lastig is door de vorm/lengte om te gebruiken. Door ze in strookjes van 10 te ‘knippen’ en ze onder elkaar te zetten krijg je meer overzicht: Het honderdveld. Ik oefen het honderdveld door +1 en -1 te stappen met de vingers of op het grote oefenveld echt te stappen met de voeten. Daarna ook +10 en -10, dit is namelijk 1 rij omhoog of omlaag!


Thuis het honderdveld oefenen

Er zijn ook heel veel leuke oefeningen en spelletjes om het honderdveld thuis te kunnen oefenen. Door het honderdveld veel te zien en te gebruiken komt het vanzelf als een plaatje in het hoofd te staan.

plaatje honderdveld oefenen


Spelletjes automatiseren

En er zijn natuurlijk ook bestaande spellen die je kunt gebruiken om het automatiseren van de plus- en minsommen te oefenen.

  • Een bordspel met dobbelstenen, zoals mens-erger-je-niet of ganzenbord. Je gebruikt dan 2 of meer dobbelstenen. Ze moeten dan eerst de som uitrekenen en direct op het goede vakje gaan staan en niet het aantal stapjes tellen met de pion!
  • Regenwormen
  • Sjoelen
  • Yahtzee
  • Domino of variant Matador, waarbij je niet gelijke helften tegen elkaar moet leggen, maar de stippen samen 7 moeten vormen. (Of 5 of 8…)
  • Kaartspel eenentwintigen
  • Rummikub

Beweegbingo voor beelddenkers

Of ga oefenen met de beweegbingo. Het is belangrijk om de sommen t/m 20 en de tafels te hebben geautomatiseerd, dat betekent dat ze binnen 3 seconde het antwoord kunnen geven. En dan mogen ze niet stiekem in hun hoofd een tussenstap maken, dat kunnen beelddenkers namelijk heel erg snel! Dus check dat door je kind/leerling dat te vragen.
Het werkgeheugen wordt ontlast wanneer de basis is geautomatiseerd. Kinderen kunnen dan sneller moeilijkere sommen m.b.v. een strategie uitrekenen. En reken maar dat het oefenen met de beweegbingo leuk is!

beweegbingo voorbeeld

Download hier gratis de beweegbingo

Daarnaast ontvang je elke maand de nieuwsbrief, met informatie en tips over beelddenken. Mocht de informatie niets voor jou blijken te zijn, dan kun je je op elk gewenst moment weer uitschrijven.


Kent jouw kind het honderdveld al? Heb jij nog leuke spellen die leuk zijn om het automatiseren te oefenen? Laat het me weten in een reactie hieronder. 

Een reactie op “Het honderdveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *