Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de Beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Het honderdveld

september 2018

Veel beelddenkers hebben het honderdveld niet in hun hoofd staan. Waarom is dat belangrijk, hoor ik je denken… Wanneer ze dit niet kennen zal het getalbegrip er niet (voldoende) zijn en zal het rekenen ook moeizaam gaan. Het honderdveld is daarom onderdeel van de beelddenk-training.


Oefenen tijdens de training

Eerst laat ik de kinderen zien hoe de getallenlijn er t/m 100 uitziet en dat dat wat lastig is door de vorm/lengte om te gebruiken. Door ze in strookjes van 10 te ‘knippen’ en ze onder elkaar te zetten krijg je meer overzicht: Het honderdveld. Ik oefen het honderdveld door +1 en -1 te stappen met de vingers of op het grote oefenveld echt te stappen met de voeten. Daarna ook +10 en -10, dit is namelijk 1 rij omhoog of omlaag!

Wanneer ze dit doorhebben, kan de overstap gemaakt worden naar +9, -9 en +11 en -11. Ik oefen ook op ander manieren met de kinderen, zoals ‘zoek het getal …’ of ‘wat is het buurgetal van …’, ‘ga in sprongen van 2/5/10 vanaf het getal …’ en natuurlijk oefen ik ook ‘gewoon’ sommetjes.


Oefenen thuis

Er zijn ook heel veel leuke oefeningen en spelletjes om het honderdveld thuis te kunnen oefenen. Door het honderdveld veel te zien en te gebruiken komt het vanzelf als een plaatje in het hoofd te staan.

 • Zo kun je bijvoorbeeld een honderdveld printen met lege vakjes bij de site worksheetworks.
 • En natuurlijk kun je bingo spelen. Hierbij kun je een app gebruiken zoals ‘binggen’ of een site zoals basisonderwijs.online.
 • Je kunt ook een honderdveld in stukken knippen en als puzzel weer maken. Je hoeft dan niet per getal te knippen, maar stukjes of strookjes knippen.
 • Op de site van de juffrouw zegt, staan leuke oefeningen met werkbladen om te downloaden.

Aanvulling febr 2019:


Spelletjes automatiseren

En er zijn natuurlijk ook bestaande spellen die je kunt gebruiken om het automatiseren van de plus- en minsommen te oefenen.

 • Een bordspel met dobbelstenenen, zoals mens-erger-je-niet of ganzenbord. Je gebruikt dan 2 of meer dobbelstenen. Ze moeten dan eerst de som uitrekenen en direct op het goede vakje gaan staan en niet het aantal stapjes tellen met de pion!
 • Regenwormen
 • Sjoelen
 • Yatzee
 • Domino of variant Matador, waarbij je niet gelijke helften tegen elkaar moet leggen, maar de stippen samen 7 moeten vormen. (Of 5 of 8…)
 • Kaartspel eenentwintigen
 • Rummikub

Oefenbingo

Of ga oefenen met de oefenbingo. Het is belangrijk om de sommen t/m 20 en de tafels te hebben geautomatiseerd, dat betekent dat ze binnen 3 seconde het antwoord kunnen geven. Het werkgeheugen wordt ontlast wanneer de basis is geautomatiseerd. Kinderen kunnen dan sneller moeilijkere sommen m.b.v. een strategie uitrekenen.
En reken maar dat het oefenen met de oefenbingo leuk is!

Download hier de oefenbingo

Daarnaast ontvang je elke maand de Tureluurs mail, met informatie en tips over beelddenken. Mocht de informatie niets voor jou blijken te zijn, dan kun je je op elk gewenst moment weer uitschrijven.


Online oefenen

Op mijn pagina tureluurs.yurls.net vind je bij de blauwe boxen (rekenen) diverse sites om het honderdveld en het automatiseren te oefenen.


Kent jouw kind het honderdveld al? Heb jij nog leuke spellen die leuk zijn om het automatiseren te oefenen? Laat het me weten in een reactie hieronder. 

Een reactie op “Het honderdveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.