Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de Beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Het ochtendritueel

april 2018

Iedere ochtend hetzelfde liedje, dat ochtendritueel. Ruzie in de badkamer, wie het eerst bij de wasbak mocht.  Heb je je tas al ingepakt voor school? Heb je je haren al geborsteld? Eet je cracker nu eerst op. En hoe lang het niet heeft geduurd dat mijn dochter van 5 haar sokken meenam van boven, want die deed ze pas op het laatste moment altijd aan… Echt een vlindertje, als ze wat ziet, dan gaat ze ernaar toe en vergeet ze de rest om zich heen. Mijn oudste heeft dit helemaal niet, die is serieuzer en heeft een doel. Zij wil op tijd op school zijn, want dat moet.

Iedere keer ruzie, frustratie en irritatie van alle partijen. En vlak voor de tweede bel de school binnen lopen, met het zweet onder je oksels… Dat moet anders bedacht ik me. Maar hoe???


Vaste dag

Die ruzie bij de wasbak was al snel opgelost. Sinds een tijdje hadden de kinderen al een ‘eigen dag’ wanneer ze mijn hand mochten vasthouden. Want ja, de stoepen in Nederland zijn vaak niet breed genoeg voor een moeder met 2 kinderen. En daarnaast hadden mijn kinderen allebei de voorkeur voor mijn linkerhand…🤔

Dus de jongste mocht altijd op maandag, woensdag en vrijdag als eerste in de badkamer en de oudste op dinsdag, donderdag en zaterdag. Zondag lukt meestal wel en hoeven we niet stipt (heel vroeg) ergens te zijn. En die linkerhand van mama was dan voor papa 😉.

Die vaste dag werd steeds vaker ingezet. Wie de controle over de afstandsbediening had tijdens schermtijd, wie er naast mij aan tafel mocht zitten, maar ook wie er de tafel moest dekken bijvoorbeeld en wie als eerste naar bed gaat. Duidelijk voor de kinderen en duidelijk voor papa en mama.


Lijstjes

Maar wat dan met de dingen die moeten gebeuren voor schooltijd, zoals haren kammen, tas inpakken… Ergens las ik iets over lijstjes maken, nog voor ik me had verdiept in het beelddenken. Toen mijn jongste nog klein was heb ik zelf een lijstje gemaakt en later toen ze wat ouder was (want ja, lijstjes veranderen, maar mijn ‘vlindertje’ niet) heb ik het samen met haar gemaakt.

Lijstje 1

Lijstje 2

Wat heel fijn is, is dat je niet hoeft te mopperen, maar haar kan wijzen op het lijstje. ‘Hoe gaat het met je lijstje? Hoe ver ben je? Wat moet je nog doen?‘ Dit is op een veel positievere manier en ze weet wat er van haar verwacht wordt. Ook al is het elke dag hetzelfde, wanneer je er geen beeld van kunt maken, zoals mijn beelddenkende dochter, dan lukken die routine dingen gewoon niet. Totdat je het visueel maakt, want na een paar keer is dat lijstje echt niet meer nodig, want dan heeft ze het in haar hoofd.

Deze lijstjes heb ik ook gemaakt voor het aankleden en het slapen gaan en zo kun je voor oudere kinderen een lijstje (samen) maken voor het uit school komen, wanneer ze huiswerk moeten maken bijvoorbeeld. Zo krijgen ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen dingen en lukt het ze ook!

Ik heb de pictogrammen gewoon via google gezocht, maar er is ook een mooie site met heeeeel veel picto’s, kijk eens op sclera.be.

Mocht je je trouwens afvragen waarom ze zo vroeg klaar moeten zijn, om 8.05 uur. Ten eerste om wat ruimte te hebben voor uitloop, maar daarnaast gaan wij met de auto naar het volgende dorp naar school. Op deze school bieden ze onderwijs voor onze twee HB-ers.


Andere methodes

Checkpad

Dit artikel was al zo goed als klaar, toen ik vorige week ineens een post op Facebook voorbij zag komen (pagina Pharos Hoogbegaafd). Daar had een moeder de checkpad ontdekt. Zij was er erg tevreden over. Tevreden is trouwens zacht uitgedrukt, de vlag mocht uit van haar!

En toen bedacht ik me ook ineens dat ik een tijdje een app heb geprobeerd, mijn eigen plan. Dat werkte ook erg goed, maar omdat het scherm ook afleidde werkte het voor mijn dochter niet zo goed als de papierenlijstjes. Zo werkt de app voor het tandenpoetsen (magic timer van disney van de electrische tandenborstels) weer wel heel goed!


Werken deze lijstjes ook voor jouw kind? Dan is je kind misschien wel een beelddenker. Benieuwd of je kind echt een beelddenker is en hoe je kind andere dingen, zoals spelling en automatiseren, beter kan leren? Maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ja, ik wil graag kennismaken!


Ik ben benieuwd wat jij al doet om je kind te helpen?

Een reactie op “Het ochtendritueel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *