Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Een kennismaking is best spannend

September 2022

Zo’n eerste keer iemand ontmoeten… Of het nu een nieuwe juf/meester, klasgenootje, vriendje/vriendinnetje op de camping of een coach is, het blijft spannend. Maar…

Iets spannend vinden is niet erg

Je mag iets spannend vinden. En wat kinderen  zich niet altijd realiseren is dat het voor die ander ook spannend kan zijn. En ja, laten we het maar benoemen, ook jij vindt het spannend om iemand voor de eerste keer te ontmoeten toch? Vertel jij je kind/leerling dat ook? Dat jij het ook spannend vindt om iemand voor de eerste keer te ontmoeten? En dat dat mag, dat dat niet verkeerd is.

Tips om het ijs te breken

Wat doe jij ter voorbereiding op een eerste kennismaking? Bedenk je zinnetjes waarmee je kan beginnen? Ga je iemand zoeken op google, zodat je iemand al eens gezien hebt of meer over iemand weet? Bedenk dat eens voor jezelf en ga dat de volgende keer samen met je kind doen. Wat voor jou helpt, kan ook goed helpen voor je kind.

Heb je toch wat hulp nodig dan heb ik wat tips voor je:

Ter voorbereiding op een kennismaking

 1. Wat is het doel van de kennismaking?
  Bedenk wat je je kind kunt vertellen vooraf. Probeer hierbij zo eerlijk mogelijk te blijven, maar maak het ook niet spannender dan het is. Zo heb ik, toen bij de IQ-test (toen ze in groep 3 zaten), mijn meiden verteld dat ze naar een mevrouw gingen en allerlei spelletjes gingen doen. Ik denk dat als ik ze meer had verteld over testen/toetsen, dat ze onnodig spanning zouden krijgen. Ik heb niet gelogen, maar ook niet alles verteld voor hun eigen bestwil.
 2. Wat weet je al?
  Zoek informatie over iemand of over de plek (school, camping, enz) op internet. Zorg dat er in iedergeval een beeld/foto is van de persoon of plek.
 3. Hoe stel je jezelf voor?

  Oefen dit met je kind. Geef je een hand? Moet je kind echt een hand geven? Als je geen hand wilt geven, hoe kun je dan toch jezelf voorstellen? Een boks is misschien veiliger en nu in deze tijd een prima groet. Of je doet een klein stapje achteruit en steekt je hand op als groet en zegt ‘Hallo, ik ben ..‘.
  Ik ben vrij makkelijk, mijn kinderen hoeven niet perse een hand te geven als ze dat spannend vinden, maar ze weten inmiddels wel dat het beleefd is om iemand even aan te kijken en hallo te zeggen. Ik weet hoe ze zijn en dat ze aanraking in het algemeen niet fijn vinden, dus waarom moeten ze ‘een vreemde’ aanraken? Weet je gelijk hoe ik erin sta. 🙂

 4. Openingszinnetjes
  Wat kun je zeggen tegen nieuwe vriendjes/klasgenoten? Want zomaar ergens bij een groepje of persoon gaan staan is al lastig en al helemaal als je niet weet hoe je moet beginnen. Nadat je je hebt voorgesteld (Hoi, ik ben…), kun je misschien een paar vragen paraat hebben om het gesprek te starten. Misschien niet de meest originele openingszinnen 😉 , maar prima om een gesprek te starten.

  • Ben je hier ook voor het eerst? Kom je hier vaker?
  • Wat heb je leuke … (schoenen, broek, oorbellen, tas…)
  • Waar woon je?
  • Heb je huisdieren?
  • Wat is je lievelingskleur?
  • Wat doe je na schooltijd graag?
  • Ga je mee … (naar de speeltuin, een spelletje spelen?)

Spelletjes voor groepen

Als je zelf een groep kinderen voor het eerst hebt, of je nu leerkracht, coach of ouder bent (op een kinderfeestje bijvoorbeeld), is het ook wel fijn om het ijs te breken met een spel.

 • Het M&M spel kwam ik tegen. Lijkt me een heel leuk spel om in te zetten in de klas aan het begin van het jaar. Maar kan ook zeker 1-op-1.
  Het spel werkt als volgt: Iedereen pakt een handje M&M’s en vervolgens vertelt iedereen iets over zichzelf aan de hand van de kleuren. Rood staat bijvoorbeeld voor je hobby’s, blauw voor favoriete vakantiebestemmingen, geel voor je favoriete film, enzovoort. Stel dat ik 4 rode M&M’s heb gepakt dan moet ik dus iets over mezelf vertellen aan de hand van 4 hobby’s die ik heb. Nadat ik de vragen beantwoord heb mag ik de M&M’s lekker opeten. Lees hier de hele uitleg.

 • Zoek iemand die…
  Fantastische werkvorm om de kinderen bewegend kennis te laten maken met elkaar. Je kunt  er veel vinden op internet met de zoekterm ‘zoek iemand die kennismaking’, maar ik heb er ook 1 op de site staan. Je kunt het werkblad ‘Zoek iemand die…dezelfde interesse deelt’ hier gratis downloaden.
 • Kennismakingsspel (ook 1-op-1 te spelen)
  Een leuke manier is om een spel te spelen met vragen. Juf Maike heeft een leuk spel gemaakt dat kun je hier downloaden.

Spelletjes voor individuele kennismaking

Ben je coach en werk je niet met groepjes maar individueel met kinderen, dan is het fijn om je leerling beter te leren kennen. Ik heb hieronder een aantal tips hiervoor.

 • kwartetspel ‘Je brein als computer’
  De vragen van dit kwartetspel kunnen helpen te ontdekken welke executieve functies kinderen al goed beheersen en in welke ze nog beter kunnen worden. Dus hoe plan jij, hoe flexibel ben je, zet je door, kun je goed concentreren? Zo leer je je leerling direct goed kennen en natuurlijk geef je zelf ook antwoord en leren ze gelijk jou kennen. Je kunt het kwartetspel ‘Je brein als computer’ hier bestellen.
 • Dobble ‘talenten’ dobble talenten spel
  Je kent vast het spel ‘dobble’ wel? En stel je dan de versie met talenten voor. Je moet zo snel mogelijk een overeenkomstig talent vinden op je eigen kaartje en het kaartje van de pot. Ben je de snelste dan is het kaartje voor jou. Je kunt het spel een aantal keer stoppen (of draai een paar kaartjes van de pot om) om te praten over het laatste talent. Herkent iemand dit talent bij zichzelf en waar laat hij/zij dit talent dan zien? Je kunt het spel ‘dobble talenten’ hier downloaden voor een klein bedrag.
  Liever een overzicht met alle talenten, dan zijn de kaartjes van ‘smoely‘ zeer geschikt. Leg de kaartjes neer op tafel en laat het kind 3 kaartjes kiezen. Je kunt de talentenkaartjes hier bestellen.

Kennismaking bij Tureluurs

Het is misschien fijn om te weten hoe een kennismaking in zijn werk gaat als je naar een coach gaat voor een training. Ik zal je daarom hier vertellen hoe de kennismaking er (ongeveer) uitziet bij mij.

Om de tips toe te passen die ik je hierboven heb gegeven, kan ik je vast wat ‘antwoorden’ geven.

Wat kun je je kind vertellen als je naar mij toekomt?

Marije helpt kinderen die anders leren. Als je weet hoe je leert, kun je makkelijker rekenen/spellen/lezen…Marije wil jou eerst leren kennen en daarom heeft ze een blaadje met plaatjes waar ze met jou over gaat praten. Ze zal dan vragen of jij dat ook zo doet of herkent. Je kunt geen foute antwoorden geven, alles is goed, want het gaat over jou. Ze weet dan of jij een beelddenker bent en of jij anders leert. Ze zal je daar zelf veel meer over vertellen. Als je een beelddenker bent, dan kan je een training volgen om te leren hoe jij beter kunt leren. Ze zal dan ook vertellen wat ze dan gaat doen tijdens zo’n training en dan kunnen we overleggen of het goed is om die training te gaan doen.

Op mijn pagina ‘Over mij‘ kun je dan nog een foto van mij laten zien.

Of je kunt ze meteen onderstaande video laten zien, waarin ik zelf vertel hoe de kennismaking er bij mij uitziet. Bekijk deze eerst zelf of je het wel geschikt vindt.

Kijk op de pagina ‘Training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!” voor een uitgebreide video voor ouders over het kennismakingsgesprek en meer info over de training.

N.B. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend, want ik vind het belangrijk dat jij en je kind een goed gevoel hebben bij de begeleiding die ik kan bieden.

Goed om te weten

Maar ja… dat is makkelijk gezegd… (zeg ik uit eigen ervaring), zeker als je (hoog)sensitief bent, zoals de meeste beelddenkers of hoogbegaafde kinderen.

Maar toch, probeer je niet altijd te laten leiden door je gevoel en vraag wat de ander bedoeld.

Kennismaken met Tureluurs?

Heb je het idee dat je kind misschien een beelddenker is? En wil je kennismaken met Tureluurs Educatie, met mij? Dat kan meestal al binnen 3 weken en de training kan vaak al starten binnen 2 weken na het kennismakingsgesprek. Wil je eerst even overleggen, kijk dan op mijn contactpagina hoe je mij kunt bereiken, ook om de kennismakingsafspraak te maken kun je me mailen.

Ik wil graag contact opnemen


Heb jij nog tips voor een kennismaking? Waar heb jij zelf het meest aan? Weet je nog een leuke oefening/spel? Laat het me weten in de reactie hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *