mei 2018 (update november 2022)
In mijn vorige artikel Concentreren, best lastig!? vertelde ik dat de eerste stap van het verbeteren van de concentratie is, om uit te zoeken waarom het concentreren niet lukt. Hoe je in gesprek met je kind erachter kan komen en wat je daar al aan kan doen. Ik vertelde ook dat wanneer kinderen beter in hun vel zitten, het concentreren beter zal lukken. In dit tweede deel krijg je meer tips voor het verbeteren van de concentratie.
Groeien
Naast het talent ‘concentratie’ bezitten kinderen natuurlijk nog veel meer talenten. Ga samen eens op onderzoek uit. Welke talenten heeft je kind nog meer? Zet ze eens allemaal op papier in een woordenweb bijvoorbeeld met deze download. En hang deze op een leuke plek op! Wanneer kinderen lekkerder in hun vel zitten, zullen ze beter kunnen concentreren. Wanneer ze een groei-mindset hebben zullen ze oplossingen gaan vinden, i.p.v. problemen oplossen. Tijdens mijn sessies ben ik ook hier veel mee bezig. Ik gebruik de groeikaartjes, eigenwijsjes, helpende gedachten kaartjes en de talentenkaartjes van smoely. Of ik gebruik één van mijn werkbladen. Je kunt ze hier in de webshop vinden.
Spelletjes spelen
Er zijn ook spelletjes die je helpen om het concentreren te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan memory, vlotte geesten, dobble, set, sudoku of puzzelen.
Benoem dan ook dat je gaat oefenen met concentreren als je het spel gaat spelen. Zo zien ze dat ze het wel kunnen, ze hebben wel het talent om te kunnen concentreren. Ze zullen ook zien, hoe vaker ze een spel spelen, hoe beter het gaat.
Met concentreren, leer je meer in minder tijd, gaat het steeds makkelijker, je hoofd wordt minder moe en je haalt betere resultaten!
Bubbel om je beter te concentreren
Soms heeft een kind zoveel last van zijn omgeving, van alle geluiden, bewegingen van anderen, geurtjes, gedachtes, noem maar op. Dan vraag ik de kinderen om een bubbel om zich heen te bedenken. Een soort grote zeepbel waar alleen jij in zit en soms ook de juf die je op dat moment instructie geeft. Alles erom heen hoor en zie je niet, alleen jij in een (prikkelarme) bubbel. Dit vinden ze in het begin een beetje gek en het lukt ook niet altijd direct, maar herhaal het eens een paar keer en oefen het maar.
Beertjes-methode
De beertjes-methode van Meichenbaum kom ik al heel lang tegen tijdens mijn onderwijs-jaren. Beelddenkers zijn niet zo goed in plannen en organiseren en hebben moeite met tijdsbesef. De beertjes-methode kan daarbij helpen en is dus ook een tip om beter te concentreren. Ze zien welke stappen ze moeten nemen tijdens het werken.
Ik wilde zeggen dat vooral het laatste plaatje ‘checken’ vaak wordt overgeslagen, maar de beelddenker gaat direct beginnen zonder te weten wat er nu eigenlijk gedaan moet worden en in welke tijd het af moet zijn. Dus alle stappen zijn belangrijk om bij stil te staan! Wanneer ze weten wat er van ze verwacht wordt en hoe ze het werken moeten aanpakken, zal het concentreren steeds beter gaan.
Tegenwoordig vind je ze ook in andere versies, met Donald Duck, Geronimo of SpongeBob. Google maar eens op ‘beertjes-methode’ en klik op afbeeldingen. Of maak je eigen beertjes methode met mijn download. In mijn training ‘Je brein als computer’ gebruik ik de plaatjes van het metafoor computer om dit stappenplan te visualiseren.
Automatiseren
Zorg ervoor dat de basis is geautomatiseerd. Doordat ze niet steeds de ‘simpele’ sommen hoeven uit te rekenen, scheelt dat enorm in je hoofd. Het wordt minder vol, je belast je werkgeheugen minder en daardoor heb je meer ruimte voor de daadwerkelijke sommen.
Met de beweegbingo (voor beelddenkers) kun je op een leuke manier deze basis automatiseren. Reken maar dan oefenen dat leuk is!
En nog deze tips voor het beter te kunnen concentreren…
Hieronder nog een aantal tips om het concentreren te vergroten.
- Leg een kladblaadje omgekeerd op de hoek van je tafel. Schrijf daar steeds op wat teveel in je hoofd blijft hangen en datgene wat je belemmert bij het leren.
- Gebruik een koptelefoon met noise changeling (evt met muziek) om geluiden buiten te sluiten
- Zorg voor een opgeruimde werkomgeving (opgeruimde omgeving = opgeruimd hoofd)
- gebruik een tangle, stressballetje of een ander friemelding. Bewegen helpt om de aandacht vast te houden.
- Wissel werk en ontspanning af. Als ontspanning kan je even een ademoefening doen (adem diep in door je neus en adem langzamer uit door je mond. Doe dit 5x).
- Zorg dat je goed voorbereid bent. Heb je alles binnen handbereik?
- Creatieve activiteiten zorgen voor een positief gevoel, waardoor je beter kan concentreren.
- Slaap voldoende, ga lekker sporten en eet gezond en regelmatig!
Ik ben benieuwd welke tip het meest bij jouw kind werkt. Of misschien heb je nog een ander tip? Laat je het weten in de reactie hieronder?