april 2018 (update november 2022)
In de media is steeds meer aandacht voor bewegend leren. Zo zag ik in maart 2018 op het journaal een item over statafels in de klas en ging ik zelf met mijn dochter naar een cursus ‘FOON!’ en bewegen kinderen altijd bij mij in de training. Daarnaast heb ik voor ouders en kinderen instructie-video’s bij mijn training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’. Ouders kunnen hierop de instructie volgen die ik aan hun kinderen heb gegeven en ik vertel aan kinderen wat beelddenken inhoudt en ik geef o.a. tips over het bewegend leren.
Bewegen is niet alleen maar gezond
Meerdere bronnen geven de laatste jaren aan dat bewegen, naast dat het gezond voor je is, het ook gunstig is voor je concentratie, waardoor je beter gaat presteren en natuurlijk is het ook gewoon erg leuk! Kijk maar eens wat het met je hersenactiviteit doet!
Heel fijn dat ik veel geluiden hoor van steeds meer leerkrachten dat ze meer bewegen in de klas tijdens de les. Je kunt namelijk zo veel bewegen in de klas. Het is alleen even doorzetten, de eerste week zal het chaotisch zijn, omdat het nieuw is voor leerlingen. Dat zegt ook deze juf in de video ‘Kinderen presteren beter als ze bewegen tijdens de les’ van het RTL NIEUWS van 2015.
Of bekijk deze video (tot 2.35min) en luister wat Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis in 2017. Er wordt hem gevraagd waarom spelen zo belangrijk is voor de hersenen. Dr. Scherder: ‘Het is een uitdaging en dat heeft je brein nodig!’.
3 redenen waarom bewegend leren gunstig is voor beelddenkers
- Beelddenkers zijn vaak onrustig in hun lijf doordat hun hoofd te vol is en daardoor hebben ze moeite met concentreren
- Door te bewegen kun je de twee hersenhelften beter laten samenwerken
- Ze leren beter door te ervaren
1. Beelddenkers zijn vaak onrustig in hun lijf
Dit komt omdat hun hoofd vaak te vol is. Beelddenkers zijn hele snelle denkers, ze hebben 32 beelden per seconde tegen 2,5 woord per seconde van de taaldenker. Behalve dat er veel informatie in korte tijd binnenkomt, kunnen beelddenkers dit ook niet goed ordenen, ze hebben niet geleerd hoe ze dat moeten doen. Omdat het zo vol is in hun hoofd, gaat hun lijf wiebelen.
Ik denk dat iedereen het wel herkent wanneer je een drukke week of dag voor de boeg hebt. Je hele lijf voelt onrustig aan, je kunt niet blijven zitten, je wilt alles tegelijk doen. Door te bewegen of sporten zorg je ervoor dat je hoofd leger wordt. Want als je beweegt moet je je wel op die beweging concentreren, wanneer je dit niet doet en je denkt teveel aan andere dingen, zal de beweging niet goed gaan.
Om makkelijk onrust weg te nemen kun je kinderen vaker laten bewegen. Laat ze wat vaker naar de wc lopen of geef ze een klusje om bijvoorbeeld de werkbladen uit te delen. Een friemelding of wiebelkussen kan deze kinderen ook goed helpen. Deze kun je bijvoorbeeld bij Muisje Sensitief kopen.
2. Hersenhelften laten samenwerken is belangrijk
Bij beelddenkers komt de informatie binnen via de rechterhersenhelft (nadruk ligt hier op kleur, geluid, voelen). School is meer gericht op de linkerhersenhelft (nadruk op cijfers, letters, plannen, tijd). In de training ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’ oefen ik verschillende (kruis)bewegingen om de hersenen meer te laten samenwerken. Een van die oefeningen doe ik met de bal. Je stuitert om en om met je linker- en rechterhand met de bal en ondertussen spel je een woord of zeg je de tafels op. Je beweegt, je hersenen worden daardoor actiever en met het opzeggen van de tafel gebruik je je linkerhersenhelft. Zo kun je ook de oefening ‘kruisbeweging’ doen.
Oefening met de bal 
Oefen eerst het stuiteren met de bal met de handen om en om met links en rechts. Daarna kun je woorden laten spellen (met elke stuiter een letter) of de tafels laten opzeggen:
stuiter links 1
stuiter rechts x
stuiter links 5
stuiter rechts =
stuiter links 5
Oefening met kruisen
Dit kun je ook doen met spellen of met de tafels. Oefen eerst weer de beweging.
rechterhand naar linkerschouder en zeg V
linkerhand naar rechterschouder en zeg I
rechterhand naar linkerknie en zeg S
linkerhand naar rechterknie en zeg =
klap en zeg VIS
3. Lijfelijk ervaren
Door het echt te doen kunnen beelddenker het beter onthouden. Hun lijf onthoudt de beweging i.c.m. de vaardigheid die je op dat moment oefent.
Zo kun je bijvoorbeeld op het honderdveld sommen lopen of springen of een tafelpatroon neer leggen en daarna lopen, waardoor het meer betekenis krijgt. En wat denk je van het oefenen van liters, vierkante meter of breuken? Je kunt het oefenen met water en verschillende maatbekers, een vierkante meter tekenen met krijt op het schoolplein of een reep chocolade breken (of maak een reep met klei 🙂 ).
In 2018 heb ik een workshop FOON! gevolgd met mijn dochter van toen 6 jaar bij Kei Goed GeDaan. Mijn dochter vond het geweldig. Je kunt er verschillende rekenoefeningen mee doen, zoals samen 10 en tafels oefenen. Of woorden spellen en het werkgeheugen oefenen. Ook hier leer je patronen te herkennen, zo kun je het telefoonnummer van papa en mama oefenen. Kortom een veelzijdige ‘speel’mat. Veel ideeën weer gekregen om tijdens mijn trainingen te kunnen gebruiken. Én om bewegend te leren.
Tips voor bewegend leren in de klas
Maak het jezelf niet te moeilijk omdat je denkt dat je overal materialen voor moet maken voordat je een bewegend leren les kunt doen. Je kunt ook de opdracht uit het boek erbij pakken en nummers in de klas (of gymzaal of schoolplein) ophangen. Ze lopen dan naar een nummer (volgorde maakt niet uit) en maken de bijbehorende opdracht in hun schrift.
Bewegend leren is niet alleen maar springen en rennen. Je kunt ook spelletjes spelen bijv. een bingo of dobbelspel. Wil je het dan toch nog wat actiever maken, dan kun je altijd een extra opdracht geven, bijvoorbeeld dat ze 3x moeten springen wanneer ze een goed antwoord hebben.
Wat ook al enorm zou kunnen helpen, is om kinderen meer ruimte te geven om hun werk staand te laten maken wanneer ze hier behoefte aan hebben. Op een school in Leiden hebben ze een experiment met statafels gedaan. Ik ben benieuwd naar de uitkomst hiervan. Ik denk dat beelddenkers hier veel baat bij zouden hebben. Lees hier het krantenartikel over het experiment met statafels.

De leerlingen van groep 6 van de Lorentzschool in Leiden experimenteren met tafels waar ze aan kunnen staan. Isabelle vindt het fijn om even te bewegen, Hugo zit liever tijdens de rekenles. © Marco Okhuizen
En wil je nu echt even uitpakken, dan kun je misschien de gang eens opleuken. Dan kunnen de leerlingen klimmend naar de wc! :-).
Inspiratie voor iedereen
Voor inspiratie om meer bewegend te leren kun je eens kijken in de webshop. Je vindt hier o.a. downloads. Sommige downloads zijn gratis, anderen voor €2,50.
Aanrader voor thuis, in de praktijk of in de klas
Wil je je kind/leerling motiveren om meer te bewegen tijdens het oefenen? Download dan de beweegbingo (voor beelddenkers).
Lees ook het artikel ‘Oefenen kan leuker dan alleen maar op papier’.
Meer leren over beelddenken?
Lees je nu voor het eerst over beelddenken en wil je daar meer over leren? Dan ben je aan het juiste adres bij mij :-). Voor vragen kun je altijd contact opnemen.
Voor leerkrachten
Sta je voor de klas dan kun je de training ‘Beelddenkers in de klas’ volgen. Je leert wat beelddenken is, hoe je beelddenkers kunt herkennen en natuurlijk hoe jij door o.a. bewegend leren in te zetten, beelddenkers (maar eigenlijk je hele klas) nog beter kunt helpen. Want je doet de taaldenkers niet tekort doet door meer beeldend les te geven. Daarentegen denk ik dat je wel de 60% beelddenkers tekort doet als je te talig les geeft. Meer weten over hoeveel beelddenkers jij in de klas hebt? Lees dan dit artikel.
Voor professionals die leerlingen begeleiden
Wil je zelf ook beelddenkers gaan begeleiden? Dat kan met het online trainers-programma ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’. Je kunt dan in je eigen tempo alles leren over beelddenken, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze bij elk vakgebied kunt begeleiden.
Voor ouders
Wil je weten of je zoon of dochter een beelddenker is? Bekijk dan het gratis webinar voor ouders ‘Is mijn kind een beelddenker?’.
Benieuwd wat ik kan doen voor je zoon of dochter? Een kennismakingsgesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Ik ben benieuwd wat jij al doet met je kind/leerling met bewegend leren. Laat het me weten in een reactie hieronder.