Maart 2025
Wist je dat beelddenkers vaak kenmerken delen met andere labels* zoals hoogbegaafdheid, ADHD, dyslexie en autisme? Dit kan ervoor zorgen dat een kind niet altijd de juiste begeleiding krijgt. Veel ouders en professionals lopen tegen vragen aan: Heeft mijn kind ADHD? Heeft het moeite met taal vanwege dyslexie of omdat het anders leert? Mijn kind is hoogbegaafd, waarom lukt het leren niet? In dit artikel ontdek je de overlap tussen beelddenken en acht veelvoorkomende labels.
Wat is beelddenken?
Beelddenkers verwerken informatie visueel, in plaats van in woorden of stappen. Ze denken snel, associatief en zien vaak meteen het grotere geheel. Dit heeft voordelen, zoals creativiteit en oplossingsgericht denken, maar kan ook uitdagingen geven op school of in het dagelijks leven. Lees hier meer over beelddenken.
De overlap met andere labels
1. Hoogbegaafdheid
- Sterk associatief denken – Zowel hoogbegaafde kinderen als beelddenkers maken razendsnel verbanden, maar kunnen hierdoor ook afdwalen in hun gedachten.
- Unieke manier van leren– Beide groepen leren niet op de standaardmanier en kunnen hierdoor in de problemen komen op school.
2. ADHD
- Chaotisch en snel afgeleid – Zowel beelddenkers als kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met gestructureerd werken en concentratie vasthouden (doordat hun hoofd vaak (over)vol is).
- Sterke impulsiviteit – Ideeën schieten razendsnel door het hoofd, wat kan leiden tot snelle besluitvorming zonder eerst na te denken.
3. ADD
- Dagdromen en moeite met focus – Beelddenkers en kinderen met ADD kunnen volledig opgaan in hun eigen denkwereld en taken vergeten.
- Langzame verwerking van talige informatie – Ze hebben vaak extra tijd nodig om instructies te verwerken, vooral als die talig en abstract zijn.
4. Dyslexie
- Problemen met klank-letterkoppeling – Beelddenkers en dyslectische kinderen denken visueel, waardoor lezen en spellen een uitdaging kunnen zijn.
- Sterke creativiteit en out-of-the-box denken – Beide groepen hebben vaak een sterk ontwikkeld ruimtelijk inzicht en denken in beelden in plaats van woorden.
5. Dyscalculie
- Moeite met rekenstrategieën – Beelddenkers en kinderen met dyscalculie vinden standaard rekenregels vaak lastig en hebben baat bij visuele ondersteuning.
- Sterk inzicht in patronen, maar moeite met automatiseren – Ze begrijpen concepten als “hoeveelheid” goed, maar hebben moeite met rekenfeiten onthouden.
6. Autisme
- Moeite met structuur – Zowel veel autistische kinderen als beelddenkers hebben moeite met structuren van dagelijkse taken, maar hebben hier wel sterke behoefte aan.
- Problemen met verbale communicatie – Abstracte taal en figuurlijke uitspraken kunnen lastig zijn voor beide groepen.
7. TOS (Taalontwikkelingsstoornis)
- Moeite met taalverwerking – Beelddenkers en kinderen met TOS hebben vaak een voorkeur voor visuele ondersteuning, omdat talige informatie minder goed binnenkomt.
- Sterke behoefte aan context – Ze hebben moeite met losse woorden of instructies zonder context en begrijpen dingen beter als ze het kunnen zien of ervaren.
8. Hooggevoeligheid (HSP)
- Intense verwerking van prikkels – Zowel beelddenkers als hooggevoelige kinderen nemen veel details in zich op en kunnen hierdoor snel overprikkeld raken.
- Sterk empathisch vermogen – Ze voelen emoties van anderen vaak haarfijn aan en kunnen zich hierdoor makkelijk aanpassen, maar ook sneller overbelast raken.
Wat betekent dit voor begeleiding?
Omdat beelddenken overlap heeft met veel andere labels, betekent het niet dat een officiële diagnose of label niet nuttig kan zijn. Het allerbelangrijkste is dat het kind zichzelf leert begrijpen: Hoe denk ik? Wat werkt voor mij? Wat heb ik nodig om goed te kunnen leren en functioneren? Wanneer een kind zichzelf beter kent, groeit het zelfvertrouwen en ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.
Dus is het belangrijk om goed te kijken naar hoe een kind leert en niet alleen wat het moeilijk vindt.
Wil je meer weten over beelddenken en hoe je beelddenkers kunt begeleiden als ouder, leerkracht of professional? Kijk dan eens bij mijn aanbod:
- Voor ouders: Het webinar Is mijn kind een beelddenker? helpt je ontdekken of jouw kind een beelddenker is en welke aanpak daarbij past.
- Voor leerkrachten: De training Beelddenkers in de klas geeft je praktische tools om beelddenkers te ondersteunen in het onderwijs.
- Voor professionals: Het online trainersprogramma ‘Beelddenkers zijn fantastisch!’ leert je alles over beelddenken en hoe je kinderen 1-op-1 kunt begeleiden.
Meer lezen over beelddenken? Bekijk ook mijn andere artikelen:
Herken jij een van deze overlap van labels bij jouw kind of leerling? Deel je ervaring in de reacties!
* “Ik noem het geen stoornissen, want dat suggereert dat er iets mis is met je.” Dit verwoordde precies wat ik al die tijd bedoelde als ik het had over ‘labels’. Bron: Als de dokter huilt, blz 38