Bewegend leren is één van de belangrijkste speerpunten
om beelddenkers beter te laten leren.

 

Download de beweegbingo of maak direct een kennismakingsafspraak

Leren lezen leuk?

januari 2019

Sommige kinderen komen er niet doorheen…Die letters en dan ook nog woorden maken van die letters…

Je twijfelt of je kind misschien dyslexie heeft, maar dat kan pas worden onderzocht na een aantal maanden leesonderwijs, extra begeleiding op het lezen én lage scores op de CITO.


Alfabet

Kent je kind wel het alfabet? Want hoe gek het ook klinkt, veel kinderen die bij mij komen voor de training Beelddenken kunnen het alfabet niet opschrijven, ook al zitten ze soms al in groep 8! Vraag je kind maar eens om het alfabet op te schrijven.

Wanneer kinderen het alfabet niet kennen zullen ze waarschijnlijk ook niet op het niveau van AVI zijn. Wanneer ze het alfabet niet kennen, denken ze dat er heeeeel veeeeel letters zijn. In de kleuterklas wordt er vaak geleerd dat de B van beer is, maar de volgende dag is dezelfde letter B ineens van bed. Een kleuter kan dan denken dat het 2 verschillende letters zijn…

Door ze het alfabet overzichtelijk aan te bieden, zien ze het totaalbeeld van het alfabet. Ze zien ze dat het alfabet maar 26 letters heeft en dat je met die letters ook combinaties kunt maken. Dit noem je TOPdown, je begint eigenlijk bij het einde van de ‘les’, het totaalbeeld.

Dit totaalbeeld kunnen ze gaan opslaan. En door hier veel mee te oefenen op papier, mondeling en door te bewegen zal het alfabet opgeslagen worden en zal het lezen beter gaan.


Zingen

Veel kinderen kennen het alfabet door het te ‘zingen’, let maar eens op als je je kind het alfabet laat opschrijven. Zie je zijn/haar mond bewegen? Zie je het hoofd bewegen op het ritme van het liedje? 🙂 En wat je dan vaak ziet is dat het stuk ‘KLMNOP’ niet goed gaat, dat stukje gaat vaak te snel met zingen. Het helpt dus juist niet om het alfabet te zingen. Het betreffende stukje is daarom opgesplitst en ik leer de kinderen daarbij een ezelsbruggetje. Nieuwsgierig geworden welke? En denk je dat je kind wel wat hulp kan gebruiken hierbij? Een eerste kennismaking is altijd kosteloos en vrijblijvend. Dan vertel ik gelijk het ezelsbruggetje ;-).

Kijk hier voor meer informatie over de Beelddenktraining


Voorlezen

Voorlezen is heel goed voor je kind. Je kind gaat soms al meelezen en ziet dus al veel letters en woorden, maar zo leert het kind vooral dat lezen leuk is! En hoe je (hardop) moet lezen. Ga vooral niet woorden of zinnen ‘vertalen’. Door juist veel woorden te lezen, leert je kind ook meer woorden en vergroot je dus de woordenschat. Je hoeft ook niet alle moeilijke woorden uit te leggen, sommige woorden leg je uit of je wacht tot je kind vragen gaat stellen.

Geef zelf ook het goede voorbeeld door zelf ook een boek of tijdschrift te lezen. Goed voorbeeld, doet goed volgen!


Leesbingo

En heeft je kind toch nog moeite om zelf boeken te pakken en te gaan lezen? Ga samen naar de bibliotheek en probeer verschillende series uit of zoek op onderwerp naar boeken. Soms heeft je kind even hulp nodig bij het zoeken naar goede boeken.
Of misschien kun je je kind motiveren met een leesbingo!

Download hier de leesbingo kaart


Altijd als eerste mijn artikelen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. En krijg gratis mijn e-book ‘Oefenbingo’ om het automatiseren te oefenen. Er staan o.a. oefeningen in om het alfabet te automatiseren.

JA, ik wil de oefenbingo en de nieuwsbrief ontvangen!


Ter nagedachtenis aan mijn lieve oma, die in januari 2018 is overleden, heb ik een mooie foto van haar met haar achterkleindochter bij dit artikel geplaatst. ❤

mijn oma met mijn dochter samen te lezen.


Kent jouw kind het alfabet al? Is je kind op niveau met lezen?
Laat het weten in de reactie hieronder. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *